Bingöl Gezilecek Görülecek Yerler

Bingöl ili Doğu Anadolu Bölgemizde bulunmaktadır.
Toplam Nüfusu: 103.411 kişidir.
Telefon Kodu: 426
Plaka Kodu: 12

Bingöl’ün İsim Hikayesi
Bingöl ismi Bingöl Dağından gelmektedir. Resmi olarak 1944’e kadar Çapakçur ismi kullanılmış, 1944’den sonra ise Bingöl ismi verilmiştir.
İklimi
Bingöl yazları sıcak, kışları ise çok soğuktur.
İlçeleri
-Adaklı
-Genç
-Karlıova
-Kiğı
-Solhan
-Yayladere
-Yedisu

Bingöl’de Turizm
Yolaçtı Kayak Merkezi
Şehir merkezine 25 km uzaklıkta olan Yolaçtı Kayak Merkezi, Bingöl il sınırı üzerindedir. Burada güzel vakit geçirebilirsiniz.

Kös Termal Turizm Merkezi
Şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. Burada şifalı sular bulunmaktadır. Romatizma, solunum yolları, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
Bingöl’de Bulunan Mağaralar

Zağ Mağarası
Bir tarafı yerden 200-300 metre yüksekte olup kayaların oyulması ile yapılmıştır. Mağara 3 katlıdır ve her katta 26 adet oda bulunmaktadır. Katlar arası geçiş bacalarla, odadan odaya geçiş ise kapılarla sağlanmıştır. Birinci katta depo olarak kullanıldığı rivayet edilen kuyular, ikinci katında oturma odaları ve en üst katta ise iki tane haremlik odası bulunmaktadır. Günümüze taşınan yalnız 17 oda vardır. Diğer odalar bir çok hasar görmüş ve en sonunda kullanılamaz hale gelmiştir.

Kalkanlı Mağarası
Bu mağara bir şelaleyi çevrelediği için yerli ve yabancı turistlerin bir hayli dikkatini çekmektedir. Bir çok oyma sanatı ile süslenen mağara göze de hitap etmektedir.

Kübik Mağarası
Duvarlarında eski çağlardan kalma bir takım oyma ve işlemeler bulunmaktadır. Ayrıca içinde cilalı taş devrine ait bazı kalıntılar vardır.

Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası
Bu mağara, Kiğı ilçesinde, Çiçektepe köyünde, Sivri Dağı eteğinde bulunmaktadır. Mağarada iki adet oda bulunmaktadır. Odalarda bir adet yemlik ve çocuk beşiği vardır. Mağara’dan çıkan yol ile Erzincan’a gidilebildiği söylenmektedir. Bu mağara çok eski zamanlardaki insanlara ev sahipliği yapmıştır.

Bingöl’ün Kaleleri
Sentarius Kalesi
Bingöl il merkezinden 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Urartular dönemine aittir.

Kral Kızı Kalesi
Bu kale Bingöl’ün Genç ilçesinde yer almaktadır. Keynekler denen bu yer şuan yıkıntı durumundadır. Bir rivayete göre Pers Kralı Dano bu kaleyi kızı için yaptırmıştır.

Kiğı Kalesi
İlçe merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Kalenin etrafı sarp kayalıklarla kaplıdır. Bir rivayete göre bu kale Acemlerin akınına maruz kalmıştır.

Bingöl’e Gittiğinizde Yapmanız Gerekenler
1. Güneşin doğuşunu izlemek.
Güneş Bingöl’de bir başka doğar.
2. Yüzen Adaya gidin.
Yüzen Ada, şimdiye kadar hiç görmediğiniz ve başka yerde göremeyeceğiniz bir tabiat olayına sahiptir. Yerli yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. Göl’ün üç tarafı dağlarla çevrilidir. Düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Suyu tatlı ve berrak olduğu için burada balık yetiştirilebilir. Gölün ortasında üç adet hareket eden ada bulunmaktadır. Adaların üzerine çıktığınızda hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Gölün 50 m derinliğinde olduğu bilinmektedir.
Bingöl’ün Meşhur Yemekleri

Gömme
Özellikle kış mevsiminde yapılan bir yemektir. Gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişer. Un ve su ile bir hamur hazırlanır. Tepsinin büyüklüğüne göre hamura şekil verilir ve bu şekilde pişirilir. Pişirilen ekmek bir kabın içerisine ufak ufak doğranır, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Tavada eritilen kızgın yağ dökülerek hoşaf ile birlikte servis edilir.

Mastuva
Pirinç ile ayran bir tencereye konulur ve kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra karıştırmadan katı hale gelene kadar pişirilir.

Sorina Pel
Yufka pişirilip hazırlanır. Sonra bu yufkalar 4-5 cm büyüklüğünde rulo yapılır. Rulo yapılan yufkalar 4-5 cm büyüklüğünde kesilir. Kesilen parçalar dik şekilde yan yana dizilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Daha sonra üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir.